Guricsné Horváth Beáta felnőtt csapatunk új vezetőedzője

Guricsné Horváth Beáta
  • A DKKA egyik utánpótlás csapatától érkeztél hozzánk, de korábban már volt lehetőséged felnőttekkel is együtt dolgozni. Mesélj egy kicsit magadról!

A legutóbbi 3 évet valóban a DKKA utánpótlás csapatánál töltöttem serdülő edzőként, de több mint 15 éves edzői múltamban több évet töltöttem női felnőtt NBII-es csapatoknál. Amikor Bíró Tamás felkért az NBI/B-s csapat vezetésére, rövid gondolkodás után elvállaltam. Számomra egy kihívás, hiszen ebben a bajnokságban ez lesz az első évem, mint vezető edző. Játékosként a kézilabdával Debrecenben ismerkedtem meg, 10 évesen kezdtem a Debrecenisportiskolában.16 évesen kerültem fel a DVSC NBI-es felnőtt csapatához, így nagyon fiatalon tagja lehettem az EHF kupát nyert csapatnak Több mint 20 éves játékospályafutásom alatt 9 évet játszottam NBI-ben, valamint szerepeltem NBI/B és NBII-es bajnokságban is. A pályafutásom vége felé talált meg az edzősködés, mint játékos edző, majd miután befejeztem az aktív játékot már csak az edzőséggel foglalkoztam.

  • Túl az első két héten milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a lányokról?

Az első napok az ismerkedésről szóltak. Sok új játékos érkezett, így a régi és az új játékosoknak is meg kellett ismerniük egymást, ami gördülékenyen működött.  Természetesen nekem is meg kellett ismernem a lányokat, és fordítva is, így ennek érdekében minden játékossal külön elbeszélgettem, hogy meggyorsítsuk ezt a folyamatot. Szóval az első hét tapasztalatai nagyon pozitívok voltak.

  • Több új játékos érkezett hozzánk, mit érdemes tudni az új igazolásainkról?

Amikor átvettem a csapatot arra törekedtem, hogy minél több játékost itt tudjak tartani és ehhez az itt maradó kerethez kellett igazolnunk posztspecifikusan. Így kapusposztra Bőle Maja érkezett kettős igazolással a Budaörs csapatából. Belső pozícióba is kellett igazolni, átlövő posztra Török Rebeka Dunakesziről, érkezett. Irányító posztra Vernes Dorottya Vecsésről, valamint Barna Virág a Kispest csapatából érkezett. Bal szélső posztra Nemes Laura jött a DKKA csapatából, aki tavaly a Gárdony-Pázmánd NBII-es csapatába is játszott. És végül, de nem utolsó sorban beálló posztra Berkes-Kaiser Melitta érkezett a Kecskemét NBI/B csapatából. A klub utánpótlásából Knauer Csenge és Bukovics Barbara csatlakozhatott még a kerethez.

  • Alapos változásokon ment keresztül a legtöbb csapat, ennek tudatában milyen célokat tűzött ki a csapat a következő bajnoki szezonra?

A bajnokságból négy csapat esik ki a szezon végén, így az elsődleges célunk, hogy ezt elkerüljük és természetesen azon dolgozunk, hogy egy stabil csapattá tudjunk válni a bajnokságban és minél közelebb tudjunk kerülni a közép mezőnyhöz.

  • Milyen edzői felfogás jellemző rád, milyennek szeretnéd látni a csapatot?

Alapvetően a gyors kézilabda, így a védekezés kulcs fontosságú lesz, hogy mennyire tudjuk megvalósítani a támadó szellemű, labdacentrikus védekezést. Ha ez jól fog működni akkor sok könnyű gólt tudnánk szerezni közvetlen indulásból vagy közvetett módon gyors ellentámadásból. Felállt fal elleni támadójátékban szükség lesz a belső játékosok kreativitásra, 1:1 elleni játékokból az előnyszerzésekre és ezeknek az előnyöknek a pontos lejátszására.