A Gárdony-Pázmánd NKK új trénere nagy feladat előtt áll

A Budaörs juniorcsapata mellett dolgozik, ugyanakkor a legutóbb világbajnokságot nyert junior strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője is a Gárdony-Pázmánd NKK felnőtt együttesének új vezetőedzője. Pinizsi Zoltán az NB I/B élmezőnyébe kívánja kormányozni a tóparti női kézilabdázókat.
Nagy fába vágta a fejszéjét a fiatal, 34 esztendős szakember. Pinizsi Zoltán új klubban, felnőtt korosztályban, új csapatot épít. A legutóbbi NB I/B-s pontvadászat kilencedik helyén zárt Gárdony-Pázmánd NKK játékoskerete szinte teljesen kicserélődött, mindössze öt kézilabdázó maradt a Velencei-tó partján. Az érkezők között azonban akad NB I-es múlttal rendelkező, valamint rendkívül tehetséges, fiatal hölgy is.

– Eleve már egy új csapathoz kerülni is komoly felelősséggel jár, pláne, ha új gárdát kell kialakítani – vélekedett Pinizsi Zoltán, a tréner. – Azonban könnyebbség, hogy miután sok az új játékos, az edző saját képére formálhatja az együttest. Ami nehéz a helyzetünkben, hogy sok, öt kettős igazolású játékosunk van, ők ritkán tudnak edzésre járni.

Három hete tart a felkészülés, az edzésmunkával elégedett a vezetőedző.

– Nyilván fel kell még gyorsulnunk. A csapatkohézió is kezd fejlődni. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lányok minél hamarabb csapattá formálódjanak.

Pinizsi nem adta fel eddigi állomáshelyeit, továbbra is dolgozik Budaörsön, s a strandkézilabda-válogatottnál.

– Nem egyszerű, de eddig is így dolgoztam. A testnevelő tanári állásomat azonban feladtam, nem éreztem már benne motivációt, ugyanakkor nagy a felelősség Budaörsön és Gárdonyban is. Igyekszem úgy összehangolni a munkát, hogy egyik csapat érdeke se sérüljön.

A szakember három felkészülési mérkőzésen van túl a gárdonyi csapattal, mindhárom meccsüket – a Pénzügyőr, a Dorog és a Siófok ifi ellenit is nyerték.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Nagy hangsúlyt szeretnék fektetni arra, hogy a védekezésünk stabil legyen, és rendszert alakítsunk ki. A játék többi fázisában is lesz rendszer, de a játékosok egyéni kvalitásait sem akarom elnyomni. A keret individuális készsége magas. Ezeket szeretném ötvözni.
A tréner az eddigi összecsapások alatt előszeretettel forgatta a csapatot játék közben.

– Fontos lesz, hogy kialakuljon egy olyan mag, aki tudja masszív tagjai a csapatnak, érezniük kell a bizalmat. Biztos lesznek cserejátékosként funkcionáló kézilabdázók, akik – még ha nem is biztos, hogy pályára lépnek – de a csapat tagjai lesznek. A felkészülési mérkőzéseken többféle formációt szeretnénk kipróbálni, hogy a páros, hármas kapcsolatok mikor működnek jól. Nagyon kreatív és egységességet tükröző csapatot szeretnék a pályán látni. Ugyanakkor lelkes és küzdő társaságot szeretnék. Lényeges, hogy egymásért is tudjanak küzdeni a lányok, hogy minden meccset meg akarjanak nyerni, és a saját ügyességük is teret nyerjen.
A bajnokság szeptember 11-én rajtol, a Győri Audi ETO KC U19-eseit, majd a Dunaújváros fiataljait fogadja a Gárdony.

– Több évvel ezelőtt voltam NB I/B-s csapat edzője, nagyon rövid ideig. Nincs rálátásom a bajnokságra, de jobb is ez így. Mindenki sötét ló számomra, persze, így a saját csapatomra fogok fókuszálni. Megfogalmaztuk az elvárásokat, de ha a tavalyi évhez képest fejlődünk játékban és csapategységben, akkor ez ki fog csúcsosodni a pontokban és a helyezésekben. A középmezőny elejére, az élmezőnybe várom a lányokat.